【民族音乐理论】勇敢的接力者-武汉音乐学院
《黄钟》编辑部
【民族音乐理论】勇敢的接力者
——台湾屏东县泰武小学排湾族民歌文化教育探访录
2015-10-19  来源:  点击数:

蓝雪霏

要:笔者在台湾讲学期间(2014年底至2015年初),探访了久负盛名的台湾屏东县泰武小学。该校查马克老师带领的合唱是一种不同声音特质的文化集合,是教孩子学会认识自己,丰富孩子们自己的生命和学识的重要路径。泰武小学优秀的歌谣传承不仅做出了自己的文化特色,还从在地文化之根延伸出国际视野,是台湾教育改革浪潮及该校整个教育改革理念实施的一个代表,它彰显了排湾人在民族文化道路上持续接力、一路迅跑的勇敢。

关键词:台湾屏东县泰武小学;排湾族民歌文化教育;合唱;查马克;伍丽华;明立国

Brave Relay Person

- Visit Record on Culture Education of Paiwan Minority Folk at Taiwu Primary School in Pingtung County, Taiwan

LAN Xue-fei

Abstract: The author visited the prestigious Taiwu Elementary School in Pingtung County in Taiwan during the lectured period (late 2014 to early 2015). That the school chorus, led by teacher Zha Make, is a kind of culture collection with different sound qualities, which is an important path to teach children to learn to know themselves, enrich their lives and knowledge. The excellent ballad tradition in Taiwu Elementary not only made its own cultural characteristics, but also extended to international perspective from its root of local culture, which representative of Taiwan’s education reform wave as well as implementing the concept of whole education reform in the school, demonstrated the Paiwan people’s brave to continued relay on the road of national culture and run fast.

Key Words: Taiwu Elementary Schoolin Pingtung County, Taiwan, culture education of Paiwan minority folk, chorus, Zha Make, Wu Lihua, Ming Liguo